Hagbard og Signe - Steigen Sagaspill

Historikk

Sagnet om Hagbard og Signe er gammelt og kjent langt utenfor Norges grenser. Mye tyder på at sagnet har sine faktiske røtter i Steigen, både i form av fornminner og stedsnavn.
Hagbard og Signe, også kalt Steigen Sagaspill, ble første gang oppført i august 1985. Bjørn fikk høre sagnet om vikingtidens Romeo og Julie allerede da han flyttet til Steigen, men rollefigurene levde bare i hodet hans inntil kulturkontoret i Steigen fortalte at de ønsket å sette opp noe under åpen himmel på Engeløya.
Da var det bare å sette i gang å skrive. Sagaspillet er inspirert av de greske tragedier og er diktet i en form hvor koret kommenterer handlingen i stykket. Helge Aafløy har skrevet musikken for kor, sangsolister og janitsjarorkester.

Sagaspillet blir satt opp utendørs på Vollmoen på Engeløya i Steigen hvert annet år. På Vollmoen finnes det rester av et gammelt gårdstun som er fredet av Tromsø museum. Stedet har et naturlig amfi for publikum, og har gode akustiske forhold.
Å sette opp Steigen Sagaspill er et gigantisk løft for det lokale kulturlivet, da det aller meste baserer seg på frivillig innsats.
Rundt selve spillet har man Sagaspilluka som rommer en mengde kulturelle aktiviteter. For mer informasjon om sagaspillet og sagaspilluka kan du gå til Steigen turistservices sider om Sagaspillet.

Handlingen i stykket

Vi er på Vollmoen på slutten av 800-tallet hvor det gjøres klart til sommertinget. Forskjellige grupper tingfolk fra hele Hålogaland gjør sitt inntog. Kong Sigar hilser tingfolkene velkommen.
I neste scene introduseres Ulvhild, kong Sigars søster, som er forvist til Steigbergura fordi hun en gang elsket en trell. Vi får et tilbakeblikk til den vakre kjærlighetshistorien som får en brå slutt når gamle kong Sigurd (Sigars far) brutalt hogger ned trellen Frode, Ulvhilds elskede. I nok et tilbakeblikk møter vi Hagbard og Signe som unge utenfor Ulvhilds hytte før vi tas tilbake til sommertinget på Vollmoen.

Gudenes opptog følger, hvor Kong Sigar leder ofringen til Odin, Tor og Frøy. Etter skål for "àrs og friðar" åpner tinget og forhandlinger mellom tingfolk kan starte. Men forhandlingene avbrytes da Hagbard, hjemkommet fra lang tid i vesterled, trer inn på tinget og ber kongen om å få ta hans datter, Signe, til ekte. Han forteller også at han og Signe lovet hverandre evig troskap før han dro ut i vesterled. Kong Sigar på sin side har allerede lovet bort Signe til Burislav av Holmgard og viser Hagbard umiddelbart bort fra tinget for å opprettholde tingfreden.

Under en pause i tinget treffer vi Hagbard utenfor Ulvhilds hytte hvor han ber om råd for å få treffe Signe. Han forteller om en underlig drøm han har hatt, og Ulvhild tolker den for han. Samtidig råder hun Hagbard til å kle seg ut som kvinne og ri åpent inn på sommertinget. Hun utstyrer han også med en trylledrikk.
Nå trer koret inn på scenen og formidler handlingen til publikum på de mest dramatiske scenene.

Utenfor systuen på Vollmoen dukker det plutselig en kvinnelig rytter opp. Hun sier hun er prinsesse Ragnhild fra Bjarkøy, og ber om en plass i systuen for å lære sykunsten. Kong Sigars mest betrodde terne, Beret, er hele tiden skeptisk til den nyankomne, og blir både irritert og sint når Ragnhild ikke vil dele sovebur med henne. Det hele ender med at Ragnhild blir med Signe inn i hennes jomfrubur.
Når Ragnhild og Signe endelig blir alene avslører Hagbard sin egentlige identitet, og gjensynsgleden er stor mellom de to elskende.

Mannslingen Trym kommer på besøk. Signe regner han som harmløs, men han er alliert med ternen Beret, og stjeler Hagbards sverd, Nåbit. De unge lover hverandre a de vil gå i døden sammen om det verste skulle skje.
 
Beret henter Sigar og hans menn. Til slutt overmannes Hagbard av Sigars hirdfolk, og bindes med et hår fra Signes hode, etter Berets råd.
Hagbard dømmes til døden. Ulvhild, Signes mor dronning Ålov, og Signe selv prøver å overtale Sigar til å stoppe hengingen, men kongen er urokkelig. Når Hagbard henges tenner Signe fyr på jomfruburet sitt, og følger Hagbard over Gjallarbrua, inn i døden.
 
Da det går opp for Sigar hva som har skjedd, gir han Beret skylden for de unges død. Hun fanges og haugsettes levende.


Publisert: 19.12.07 04:48Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rdt og prv igjen.


 

Nettsted levert av Nettintro