Nille-Mor!

16. desember  1687 ble en ung kvinne halshugget i Steigen. Kanskje ikke så spesielt på den tiden, sier du? Derimot hører det med til sjeldenhetene at anklageren var et spøkelse. Dette er en sann og dokumentert historie, som Bjørn har basert teaterstykket "Nille-Mor!" på. Historien om Nille-Mor er stadig aktuell, om enn i en litt overført betydning.

Historikk

For vel 300 år siden ble Nille Jensdatter dømt til døden for barnemord og henrettet ved halshugging i Steigen. Lokale myndigheter dømte Nille etter påståtte anklager fra et spøkelse. Spøkelset skulle visstnok holde til under en handkvern på gården Skåldvold, og spøkelset snakket visstnok bare når en spesiell kvinne drog kverna. Da skrålte og ropte spøkelset: "Nillemor", og fortalte at Nille, som lenge hadde vært tjenestejente på gården, hadde drept sitt eget barn og begravet det i en ur. Senere skulle hun ha hentet beina og kastet dem i sjøen. I tillegg til snakkinga under kverna var det også bankelyder i veggene.
Arent Hartvigsen, som da var prest i Steigen, ble hentet til Skåldvold for å drive ut spøkelset, men han maktet ikke dette. Han mente det var djevelen selv som huserte der.
 
Arent Hartvigsen var en pådriver for at Nille Jensdatter ble tiltalt for barnedrap på grunn av dette spøkelset, og rettssaken mot den stakkars jenta gikk unna på rekordtid. Etter at dødsdommen og rettssaken, som var full av hull i bevisførselen, ble kjent reagerte J.A. Möinichen som var prost i Salten len. Han sendte saken til biskopen i Trondheim, Christian Schletter, som igjen sendte saken videre. Til slutt havnet den hos Kong Christian V av Norge og Danmark, som mente Nille burde frikjennes. Men det var for sent. Henrettelsen hadde allerede funnet sted.
 
Saken var så spesiell at den faktisk førte til en lovendring der kongen besluttet at han selv skulle skrive under på alle dødsdommer som ble avsagt.

Om stykket

Bjørn har skrevet et skoleteaterstykke basert på denne historien om Nille og Skåldvoldtrollet, som spøkelset gjerne blir kalt. Stykket ble framført i Steigen vinteren 1987.


Publisert: 19.12.07 04:51Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rdt og prv igjen.


 

Nettsted levert av Nettintro