Om Bjørn Stemland

Bjørn Stemland Bjørn Erik Stemland er et kjent navn i Nordlands kulturliv, og da spesielt i Steigen kommune hvor han bor. Bjørn har gitt liv til Hagbard og Signe, til lokale nybyggere og gruvearbeidere i Slusk, til Nille-Mor og til Johan Medby og hans motspillere og medspillere i Sulitjelma-Affæren, bare for å nevne noen av rollefigurene han er "far" til.

Bjørn ble født i 1944 og vokste opp i Valnesfjord i Fauske kommune. Etter endt gymnas var han først innom medisinstudiet i Oslo, men fant fort ut at det ikke var noe for han. Dermed bar det til sjøs et år før han ble student i Bodø hvor han gikk lærerskole. Det var også i Bodø at Bjørn traff sin kone Marit, og sammen har de tre døtre; Hege Lin, Martine og Rakel.

Etter endt lærerskole i Bodø tok Bjørn grunnfag filosofi i Oslo før han reiste til Bergen for å ta hovedfag i engelsk og amerikansk litteratur. Etter dette flyttet familien til Leinesfjord i Steigen kommune. Her har de bodd siden, med unntak av noen avbrekk for videre studier (litteraturvitenskap og musikk), samt to år i Afrika hvor Bjørn og Marit jobbet ved en flyktningeskole i Kongo Brazzaville og et halvt år i Namibia. Etter Afrika-oppholdet tok Bjørn mellomfag i nordisk språk og litteratur ved Universitetet i Tromsø, og fortsatte på hovedfag i det samme, men det er ennå ikke fullført.

Siden 1976 har Bjørn vært ansatt ved Hamarøy videregående skole, nå Knut Hamsun videregående skole,  fra 1979 til 2006 som avdelingsleder i Steigen.

Bjørn startet sin forfatterkarriere allerede på gymnaset og i studietiden hvor han i hovedsak skrev en del lyrikk. Etter at han flyttet til Steigen ble det mye musikalsk virksomhet de første årene. Men samtidig begynte Sagaspillet, basert på sagnet om Hagbard og Signe, å ta form i hodet hans. Da kulturstyret i kommunen fortalte at de kunne tenke seg å lage et eller annet under åpen himmel på Engeløya var det bare å sette i gang og skrive. I løpet av et halvt år var Bjørn ferdig, musikk ble skrevet av Helge Aafløy, og 31. august 1985 ble Hagbard og Signe oppført på Vollmoen i Steigen for første gang. Siden har det blitt oppført hvert annet år, med stadige små endringer og bearbeidinger etter instruktørers innfall - i samarbeid med forfatteren.

Hagbard og Signe ble en suksess, og siden har Bjørn skrevet en mengde teaterstykker, revytekster og musikkspill. I tillegg har han jobbet med oversettelser, som freelance journalist, som komponist, musikkinstruktør og poet. Alt dette ved siden av jobben som lærer.

 


Utsyn over Leinesfjord, der Bjørn bor - i forgrunnen barnebarnet Magnus, på Bolivar-steinen.


Publisert: 19.12.07 04:15Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rdt og prv igjen.


 

Nettsted levert av Nettintro